OUG privind kurzarbeit – modificată în Parlament: angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaților cu până la 80%

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, ordonanța de urgență referitoare la kurzarbeit, care prevede că angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaților cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul individual de muncă, relatează Agerpres. „Prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (…), în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinată de instituirea stării de urgență/ alertă/ asediu, în condițiile legii, pe perioada stării de urgență/ alertă/ asediu, precum și pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgență/ alertă/ asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaților cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul individual de muncă”, prevede textul adoptat.

În raportul Comisiei de muncă se precizează că este necesară extinderea măsurii de reducere a activității de la 50% până la cel mult 80%, deoarece s-a constatat că în perioada stării de alertă sau de urgență activitățile entităților economice au fost reduse cu mai mult de 50%.

De asemenea, deputații au mai stabilit că acolo unde există organizații sindicale îndreptățite să negocieze un contract colectiv la nivel de unitate, astfel cum acestea sunt definite în Legea dialogului social nr. 62/2011, sau reprezentanți ai salariaților, măsura de reducere a timpului de muncă se ia de angajator cu acordul organizației sindicale îndreptățite să negocieze contractul colectiv ori, în cazul în care aceasta nu există, cu reprezentanții salariaților.

Reducerea timpului de muncă se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice, începând cu prima zi de aplicare efectivă a măsurii. Reducerea timpului de muncă se aplică și în cazul programului de muncă în ture, precum și în cazul programului de muncă inegal.

Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.

oug-privind-kurzarbeit-modificata-in-parlament-angajatorii-au-posibilitatea-reducerii-timpului-s11115

Leave your comment